Çocuk ve Ergen Sorunları
Çocuklarda istenmeyen davranışlar ile baş etme ve çözüm yolları için her aile kendi ebeveynlerinden gördükleri ve deneyimleri ile hareket eder. Fakat bu deneyimlerin ne kadar sağlıklı ve yararlı olduğu çok sübjektif bir konudur. Her aile çocuklarının büyümesi ile beraber daha önce hayatlarında olmayan pek çok sorunu da deneyimlemeye başlar. Aileler çocuklarında görmeyi istemediği ve hatta hiç beklemediği davranışları fark ettikçe endişeye kapılırlar. *Çocuklardaki yanlış davranışlarda aile ve çevresel faktörler beraber etkilidir.*Ebeveyn tutumları ve çocuklar*Çocuklarda olumsuz davranışlara karşı çözümler”*İstenmeyen Davranışlarda Ortam etkili olabiliyor*Olumsuz veya olumlu davranış nasıl kalıcı hale gelir?*Dikkat çekmek, ilgi görmek için istenmeyen davranışlar ve bulunabilirler. Çocuklardaki yanlış davranışlarda…
Çocuk ve Ergenlerde İnternet Bağımlılığı Bilgisayar ve internet kullanımı çağımızda artık her bireyin günlük hayatının vazgeçilmez bir ögesi haline gelmiştir. İnternetin çok hızlı bir şekilde yaygınlaşması ve bireyin tüm hayatını ele geçirmesi ile birlikte bilgisayar bağımlılığı, telefon bağımlılığı ve internet bağımlılığı ortaya çıkmıştır. İnternet bağımlılığı, internet kullanımının kontrol altına alınamayacak bir duruma gelmesi ve bir kişinin okul, aile iş veya özel hayatında psikolojik, fizyolojik ve sosyal sorunlara yol açması şeklinde açıklanabilir. Okul çağında olan gençlerin çok uzun süreli ve aşırı bir şekilde bilgisayar, telefon ve internet kullanımı fiziksel, kişisel ve sosyal gelişimlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Çocukluk ve ergenlik döneminde meydana…
Dil ve Konuşma Bozukluğu Dil ve konuşma kavramları günlük yaşamımızda sıklıkla karıştırabiliriz. Buna bağlı olarak dil bozuklukları ve konuşma bozuklukları da birbirinden farklı bozukluklardır fakat birbirlerini etkiledikleri için genellikle yan yana kullanılırlar. Genel anlamıyla, dil kavramı iletişim kurarken kullandığımız sembolleri ifade eder ve anlattıklarımızın anlaşılması için bu sembollerin ortak ve kurallı olması gereklidir. Konuşma derken kastedilen ise, sesler ve sözlerdir. Konuşma, dilin ilgili organlar tarafından üretildiği bir sistemdir. Dil ve konuşma bozukluğu olan bireyler, gerekli olan dilbigisine sahip oldukları halde bu dili ortaya çıkaracak organlarda bir yetersizlik varsa konuşamayabilir. Buna ek olarak, konuşma organlarında yetersizlik durumu yoksa ve konuşamıyorsa…
Bir yandan şanslı sayılırız. Covid-19 gibi herkesi evlere kapatan bir pandemi bundan 20 sene önce başımıza gelse en büyük eğlencemiz parliment sinema kuşağı ile 165 karakter sınırlı yollayabildiğimiz sms’ler olacaktı. Şimdi ise hafta sonu yasak var, hadi evlere deyince ekonomi kısmını es geçersek kimse eve kapanmaktan aşırı mutsuz değil. Internet ve diğer teknoloji cihaz arkadaşları bizi yeterince oyalanacak içerik sunuyorlar. Yetişkinlerin bu keyfinden ailenin çocuk ve ergenleri de yararlanabiliyor. Onlarda ebeveynleri gibi kafaları iki büklüm telefonları, tabletlerine gömülmüş vaziyetteler. Herkesin evlerinde bildiği yaşadığı gibi teknoloji oyuncakları bizleri o kadar oyalayabiliyor ki eminim ki saatler boyu evde olsanız da kimse kimsenin…
OKUL FOBİSİ Okul fobisi nedenleri, okul fobisi belirtileri, okul fobisi tedavisi, okul fobisi ve ayrılık kaygısı, lise ve ortaokul okul fobisi, okul korkusu pedagog, ergenlerde okul fobisi, okul fobisi ne kadar sürer? Sorularınızı cevaplandırmaya çalışacağız. çocuğun okula gitme saati yaklaştığında ve ya okula gittiği zaman başlayan stres, kaygı, gerginlik duygularını yaşamasıdır. Okula gitmek istememe birçok çocukta karşılaşılan bir durumdur. Fakat bu durumun süresi, yoğunluğu ve sebepleri farklılık göstermektedir. Bütün bu etkenler ise çocuk için ciddi bir kaygı sebebidir. Çocuk yaşına ve arkadaşlarına göre büyük tepkiler veriyor ve kendinde yarattığı bu olumsuz duygular belli başlı süreklilik gösteriyor ise okul fobisinden bahsedebiliriz.…
ANOREKSİYA NERVOZA Anoreksiya nevroza tedavisi; genellikle ergenlerde ve özellikler kızlarda görülen bir yeme bozukluğudur. Beden algısı bozukluğudur. Kişi kesinlikle zayıf olduğuna inanmaz ve ısrarla yemek yemekten kaçınır. Bir süre sonra zayıflama hayati tehlikeye ulaşacak boyutlarda olur. Kilo almaktan aşırı korkan bu kişiler bir süre sonra yemek yemeyi reddederler. Tüm beden algısı bozuklukları gibi bu da psikolojik alt temelleri olan bir hastalıktır. Kişinin hem bir diyetisyen hem de psikoterapist ile çalışması gerekli görülür. Bu kişileri terapiye ikna etmek de oldukça zordur çünkü durumlarının farkında değillerdir. Tam olarak sebebi bilinmemekle birlikte psikolojik sosyolojik ve çevresel faktörlerin etkisi olduğu bilinmektedir. Peki anoreksiya tedavisi…
Covid-19 Çocuklar Üzerine Etkileri Bu yazımızda Corona virüsünün çocuklar ve ergenler üzerindeki etkilerine değineceğiz.Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsü ve pandemi döneminde çocukların psikolojisini dengede tutmanın ipuçlarına bakacağız. Covid-19 virüsü çocukları etkiler mi? Çocukları etkileme düzeyi konusunda henüz az bilgi olmasına rağmen korona virüsün her yaş grubuna bulaşabilme durumu gözlemlenmiştir. Diğer yaş gruplarına oranla çocuklara bulaşma oranı azdır. Elde edilen bilgilere göre ise kronik rahatsızlık ve yaşlı bireylerde ölümle sonuçlanan vaka sayısı daha fazladır. Covid-19 çocuklara nasıl anlatılmalı? Covid-19 süreci bizler için olduğu gibi çocuklar içinde yeni bir süreç. Bizlerin yaşadığı endişe ve korkuların hepsini çocuklarda yaşıyorlar. Çocukların merak ettikleri…
Çocukta Özgüven ve Özgüven Eksikliği Hemen hemen herkesin özgüvenin ne olduğu ile ilgili doğru veya yanlış bir fikri vardır. Bu yazımızın ana fikri ‘çocuğun kendine olan güveni nasıl sağlanır, nasıl geliştirilir’ olsa da önce özgüvenin ne olduğu, nasıl oluştuğu gibi gerekli ve önemli bilgileri aktarmakla başlayalım. Kişilerin hayatındaki önemli kavramlardan biri de özgüvendir. Başarı, sosyalleşme, mutluluk gibi insanların yaşamına anlam katan pek çok olayda özgüven bize destek vermektedir. Özgüvenin de çocuklukta oluştuğunu ve çocukluktaki herhangi bir olumsuz yaşantıda kolayca zedelenebileceğini düşünürsek, bu dönemde özgüvenin oluşturulup desteklenmesi çok önemlidir. Özgüven kişinin kendi yeteneklerine, duygu ve düşüncelerine, değerlerine, ilgilerine güvenmesi, kendisini sevmesi…
Kardeş Kıskançlığı Ne demek? Kardeşe sahip olmak çocukların duygusal ve sosyal gelişimlerini destekleyici bir durumdur. Kardeşler çoğunlukla birlikte vakit geçirerek birbirlerinin gelişimlerine destek olacaklardır. Bu süreçte kardeş arasında en sık karşımıza çıkan sorun kardeş kıskançlığıdır. Kıskançlık; çocuk, yetişkin veya yaşlı her yaşta görülebilen ve huzursuz edici bir duygudur. Kardeş kıskançlığı, kıskançlık türleri arasında en yaygın olanıdır. Kardeş kıskançlığı tanım olarak özellikle büyük çocuğun aileye yeni katılan kardeş/kardeşlerini kıskanmasıdır. ‘kızım/oğlum yeni doğan kardeşini kıskanıyor’ gibi cümleler günümüzde aileler tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Bilindiği üzere ilk çocuk ailenin göz bebeğidir. Bütün ilgi sadece onun üzerinde toplanır. Böyle büyümeye alışmış bu çocuk için aileye…
Çocuğa ölüm nasıl anlatılır? Çocuğun psikoloojisi göz önünde bulunduraraak nasıl davranılır? buna değineceğiz Çocukluk dönemin sevilen birinin ve özellikle de bir ebeveynin kaybı, çocuk için oldukça zor ve yıkıcı bir süreçtir. Özellikle çocukların yetişkinlere oranla daha sıkıntılı geçirdiği yas süreci, çocukların ölüm, geri dönülmezlik gibi kavramları tam olarak anlayamamasıyla daha da çocuk için sıkıntılı bir duruma dönüşür süreç. Bunun yanında bir ebeveynin kaybı özellikle çocuğun güven üssü olarak gördüğü birinin kaybı olarak algılandığı için de çocuk bu süreci daha zor atlatır. Çocuğun bulunduğu yaşa göre sevilen birinin kaybı karşıdan verilen tepkiler de değişmektedir. Bunun en önemli sebebi ise çocuğun gelişmekte…
İZMİR'DE PEDAGOG - ÇOCUK ERGEN PSİKOLOGU İzmir pedagog ve çocuk, ergen psikolojisi alanında da kendini kanıtlayan Ege Pozitif Psikoloji İzmir de 5 farklı ilçede hizmet vermektedir. Birçok yaşamsal olay, yetişkinler için olduğu gibi çocuklar için de meydan okumaları beraberinde getirir. Yeni bir kardeşin doğumu, tuvalet eğitimi, okula başlama süreci ve çeşitli travmatik deneyimler gibi durumlar çocukları zorlayabilir. Bu tür zorluklarla karşılaştıklarında çocuklar tırnak yeme, öfke nöbetleri, yatak ıslatma, uyku problemleri gibi davranışsal sorunlar sergileyebilirler. Çocukların bu tür davranışsal sorunlar göstermesi, ebeveynlerin endişelenmesine neden olabilir ve bu oldukça doğaldır. Bu gibi durumlarda, çoğu ebeveynin aklına ilk olarak sadece çocuk ve ergenlerle çalışan bir…
ÇOCUKLARDA PROBLEM DAVRANIŞLAR Çocuklarda problem davranış çoğu zaman aile de bir panik havası oluşturur. Çocuk niye durduk yere altını ıslattı, niye durduk yere öfke patlamaları, hırçınlıklar, dersleri birden niye düştü, niye bana daha düşkün oldu, yalnız uyumak istememeye başladı, aşırı oyun oynuyor, vurmaya başladı, okulda sorun çıkmaya başladı, ağlamaları arttı, başarısız olmaya başladı, doyumsuz, ilgisizliği arttı, niye söz dinlemiyor vb. ailenin şikayetleri olmaya başladığında ne yapacak. Aslında çocukların bu tepkileri bir yardım çağrısı olabilmektedir. Hiçbir çocuk “benim babam annemi dövüyor ve bundan çok etkilendim”, “benim amcam beni taciz etti bu yüzden darmadağın oldum” ya da “öğretmenim beni aşağıladı beni değersiz…
Sanayileşerek büyüyen İzmir Aliağa da psikolog ve Aliağa pedagog ihtiyacı artmaktadır. Aliağa günden güne nüfusun arttığı bir ilçedir. İş yaşamanın aktif bir şekilde devam ettiği bir ilçe olmaktadır. Çalışan ve eğitim gören nüfus bunu takip etmektedir. Günden güne artarak devam eden sanayileşme ile birlikte iş yoğunluğunun ve stresinde beraberinde geldiği gözlemlenmektedir. Zamanımızın yetmemesi ile yoğun iş hayatında çalışmak beraberinde yaşadığımız zorlukları da getirmektedir. Nüfusun artmasıyla Aliağa’da ihtiyaç haline gelen psikologlar için İzmir’e gitmek hem zaman hem maddi açıdan zarar haline gelmiştir. Bunun için büyüyen şehirleşmesi ve eğitim alanıyla kendi bünyesinde Aliağa psikologlar ve aile danışmanları çalışanları barındırmaya başlamıştır. Konumu sağladığı…
Kaygı Bozukluğu Nedir? Kaygı, kişinin olumsuz bir durumla karşılaşacağı zaman verdiği tepkilerdir. Kaygı olmaması gereken bir durum değildir. Normal kaygı kişinin o an verdiği tepkilerle durumu kurtarmasını sağlar. Örneğin; üniversite sınavına hazırlanan bir öğrenci de normal düzeyde kaygı olursa bu öğrenciyi daha sıkı ders çalışmaya iter. Fakat kaygının sürekli ve çok fazla olması istenen bir durum değildir ve kişiye zarar verir. Sürekli kaygılı olan kişiler normal yaşantılarına devam ederken zorlanırlar. Kişi olması gerekenden çok daha fazla kaygılandığının farkında olsa bile buna engel olamaz. Mide ağrısı, iştahsızlık, uyku düzeninde bozulma, yorgunluk gibi fizyolojik belirtileri de olabilir. İzmir pedagog için tıklayınız. Çocuklarda…
Oyun Terapisi İzmir Oyun terapisi İzmir şehrinde sıkça kullandığımız bir yöntemdir. Alanında kendini geliştirmiş uzmanlarımızla psikolojik süreçlerde uyguladığımız terapi yöntemleri ile kalıcı ve olumlu sonuçlar alıyoruz. İzmir şehrinde bizi tercih eden danışanlarımız ile uyguladığımız bu yöntemle % 90 oranında bir başarı durumu yakaladık.İzmir oyun terapistleri için insanlar genelde: Buca oyun terapisi, Gaziemir oyun terapisi, Bayraklı oyun terapisi ve Karşıyaka oyun terapisi diye arama yapmaktadır. İzmir'in bu ilçerinde Ege Pozitif Psikolojinin şuubeleri ve oyun terapistleri mevcuttur. Tavsiye Edilen İzmir Oyun Terapisi Uzmanları İzmir oyun terapisi tavsiye yada izmirde önerilen oyun terapistleri arıyorsanız. Öncelikle tecrübe, deneyim unsurlarını ön planda tutun. Alanında uzman…
Bu yazımızda ailelerin şikayetleri olan " 3 yaşındaki çocuğun kaka yapma korkusu", "4 yaşındaki çocuğun kaka yapmaması", "kaka tutma problemi nasıl çözülür", gibi soruların cevaplarını bulacaksınız. Çocuklarda kaka tutma problemi genellikle normal bir gelişim evresidir. Çocuklar bu davranışı, bağımsızlık ve kontrol isteğiyle ilişkilendirirler. 2-5 yaş arasındaki çocuklar bu süreçte bu davranışı sergileyebilirler. Bu, genellikle çocuğun tuvalet alışkanlıkları geliştirmeye çalıştığı bir dönemdir. Ebeveynlerin sabırlı ve anlayışlı bir yaklaşım sergilemeleri, çocuğa uygun tuvalet alışkanlıklarını öğretmeleri önemlidir. Eğer bu davranış sürekli hale gelirse veya başka sorunlar eşlik ederse, bir sağlık profesyoneli ile görüşmek önemli olabilir. Çocuklarda Kaka Tutma Problemi Kaka tutma problemi çocuklarda tuvalet…
Çocuklarda Sıkça Görülen 9 Psikolojik Sorun Kaka tutma hastalığı, kaygı bozukluğu olan çocuğa nasıl davranmalıyım? DEHB, Dikkat eksikliği olan çocuğa nasıl davranmalı? Çocuğun cinsel yönelimleri kızım erkek gibi, oğlum kız oyuncaklarıyla oynuyor? Çocuklarda öfke problemleri, ve patlamaları? çocuklarda ayrılık kaygısı, bebeklerde ayrılık anksiyetesi tedavisi, kaka yapma korkusu nasıl aşılır. Kurumumuzda ki 5 pedagogla yaptığımız arge çalışmalarında özellikle 12 yaş altı çocukları olan aileler bizlere hangi psikolojik sorunlarla ilgili desteği aldığıyla alakalı bazı sorunları derledik. Kurumsal olarak amacımız siz ailelerin yalnız olmadığını, aslında yaşadığınız bir çok sorunun, sizin gibi yaşayanın da çok olduğunu görmenizi sağlamaktır. Çünkü aileler bu yaşadığı sorunun sanki…
Çocuklara Ders Çalışma Alışkanlığı Kazandırma - Disiplin - Oyuncağın Önemi Bu yazımızda çocuklara yönelik son zamanlarda sıkça duyduğumuz 3 konuya açıklık getirmeye çalışacağım.Bilindiği üzere çocuklar belli bir yaşa kadar sürekli psikolojik etkenlere maruz kalmaktadır.Buda ister istemez çocuklarda bazı psikolojik reaksiyonlara ol açmaktadır. Çocuk ve ergen psikolojisi baz alınarak yaptığımız çalışmalarda psikolojik kontrolün sağlanması açısından çocuğun ebeveynlerine büyük görevler düştüğünü belirledik. Gelin bu başlıca sorunlar nelerdir birlikte bakalım. Aşağıdaki sorunlardan herhangi biriyle karşılaşırsanız unutmayın her zaman bize ücretsiz olarak burdan danışabilirsiniz. 1. Çocuğuma kural koymakta zorlanıyorum, beni hiç dinlemiyor. Ona nasıl disiplin verebilirim? Çocuğa kural koyarken neyi, niçin yapmaması gerektiği önce…
ERGENLİKTE CİNSEL YÖNELİM İzmir de ki merkezimizde pedagog ve çocuk ergen psikologu arkadaşlarımıza aileler: Çocuğun cinsel yönelimleri, erkek çocuğun cinsel gelişimi, erkek çocuğunun etek giymesi, erkek çocuğun anneye özenmesi, 5 yaşında çocuğum ben kızım diyor, 4 yaşında ki kızım erkek olmak istiyor, erkek çocuğun bebekle oynaması, 3 yaşında ki oğlum bebekle oynuyor, kızım erkek gibi davranıyor ne yapmalıyım, kızım erkek olmak istiyor, kızım erkek gibi giyiniyor, gibi bir çok şikayet ile aileler bize geliyor. bu sorunlar 6 yaş, 7, 8, 9, 10 yaşlarında olabileceği gibi 11, 12, 13, 14, 15, 16 yaşlarda daha fazla ön plana çıkmaya başlamaktadır. Ergenlik Dönemi…