Bonzai İçen Nasıl Kendine Gelir? Tedavisi Var mı?

Bonzai bağımlılığı nedir?

Bonzai, sentetik bir uyuşturucu maddedir. İçerdiği kimyasalların neler olduğu tam olarak bilinmediğinden ve bu sebeple uzun süreli olumsuz etkilerinin neler olduğu dahi tam olarak bilinmemektedir. Bonzai bağımlısı bireyler çoğunlukla bu maddeyi hafife alırlar ve esrar (ot) kategorisine koyarlar. Bonzai bağımlılığı da tıpkı diğer madde bağımlılıkları ya da davranışsal bağımlılıklar gibi bir beyin rahatsızlığıdır. Kişi kendine zarar verdiğini farkında olsa dahi bonzai alımına devam eder. Bonzai hem beyni, hem davranışları hem de organları olumsuz yönde etkiler. Bonzai çoğunlukla ölümcül sonuçlar doğurur. Metabolizmayı tahrip eder, kalp atım hızını bir anda çok fazla arttırarak kalp krizine neden olur.

Bonzai bağımlılık yapar mı?

Bonzai uyuşturucu maddesini dünyanın en zararlı maddelerinden biri yapan özelliklerinden birisi de bağımlılık oluşturmadaki etkisidir. Bonzai bağımlılığı, tek kullanımda dahi oluşabilir. Bonzainin 7-8 aylık kullanımı sonucunda kişilerin toleransı çok fazla yükselir yani bireyler ilk kullanımdaki hissiyata ulaşmak için 20-30 kat daha fazla miktarda madde alımına ihtiyaç duyarlar. Öyle bir bağımlılıktır ki kişiler bonzai kullanmadan gün geçiremezler ve uyuşturucu öncesindeki yaşantılarını tamamen terk ederek farklı bir çevre içerisine girerler. Etraflarında yalnızca bu maddeyi onlara temin edenler ve birlikte madde aldıkları kişiler vardır. Hatta maddeyi birlikte aldığı kişiler yanlarında ölse dahi bonzai bağımlıları maddeyi bırakmazlar. Bu dozda bir kullanım beyin fonsiyonlarının durması anlamına gelir. Metabolizmayı da tahrip eden bu madde organlara da zarar verir. Bu sebeple tedavisinde kesinlikle geç kalınmaması gerekmektedir.

Bonzai neden bağımlılık yapar ?

Bonzai ve diğer uyuşturucu maddelerin hatta genel olarak bağımlılığın oluşmasının temelinde biyolojik nedenler yer alır.Bağımlılık beyinle ilgili bir rahatsızlıktır. Bonzai bağımlılığı, bir madde bağımlılığı türüdür. Alınan madde beynin ödül merkezini uyarır ve orada değişimler yaratır. Dopamin hormonunun salgılanmasına neden olur. Salgılanan bu hormon kişinin duygusal durumunu etkiler ve kişiye haz verir. Kişiler de madde kullanımında yaşanan o hormonal değişikliklerin etkisine bağımlı olurlar ve o etkiye ulaşmak için maddeye ulaşmak ister. Çoğu zaman sadece meraktan başlanan madde kullanımı istemli kullanımdan zorunlu kullanıma dönüşür.

 

 

 

Bonzai bağımlılık belirtileri nelerdir?

Bonzai bağımlısı nasıl anlaşılır? Yapılan laboratuvar testleri ile bonzai bağımlılığı anlaşılabilmektedir. Bu testler haricinde bonzai bağımlısı bireylerin ruhsal durumları ve gözlemlenebilecek fiziksel özellikleri de bize bağımlılıkları ile ilgili fikir verir. Bonzai bağımlılığı belirtileri aşağıda sıralanmıştır ;  

  • Vücut ısısı bir anda yükselir
  • Ağrı hissiyatında duyarsızlık oluşur
  • Hareketler yavaşlar
  • Yüz donuklaşır
  • Baş dönmesi yaşanır
  • Hafıza kayıpları yaşanabilir
  • Düşünce bozuklukları görülür
  • Algılarda bozulma yaşanır
  • Bilinçte kayıplar yaşanır
  • Geçici felç yaşanabilir
  • Tansiyon düşer
  • Bonzai bağımlıları komaya girebilir ya da nöbet geçirebilir.
  • Bireyler bonzai kullandıktan sonra bedenleri garip bir pozisyona gelir. Kolları ve bacakları garip bir hal alır ve uzunca bir süre hareketsiz şekilde, bilinç kapalı/yarı kapalı şekilde dururlar.
  • Görme ve işitme duyularında kayıplar ve bozulmalar yaşanır
  • Konuşma becerisinde aksamalar yaşanır
  • Panik atak yaşanır
  • Kilo kaybı yaşanır
  • Bir türlü geçmeyen büyük sivilceler oluşabilir
  • Böbreklerde sorunlar olabilir
  • Kalp çarpıntısı, nabız yükselmesi yaşanır
  • Kalp krizi yaşanabilir
  • Bulantı ve kusma görülür
  • Hareketlerde bozulmalar görülür.
  • Kas ağrıları yaşanır.
  • Oryantasyonda bozulmalar yaşanır
  • Halüsinasyonlar görülür
  • İştahta bozulmalar yaşanır
  • Aşırı terleme yaşanır

yBonzainin bilişsel ve fiziksel-biyolojik etkilerinin yanı sıra psikolojik belirtileri de vardır. Bonzai bağımlıları, yoğun bir şekilde ölüm hissini yaşarlar. (On beş dakika ile bir saat arası bir zaman bedenleri garip bir pozisyonda öylece kalırlar.) Bedenleri ile ruhlarının bağı kopmuş gibidirler. Duyumları bozulur. Bonzai kullanımı, diğer madde kullanımlarında olduğu gibi mutluluk ve çoşkunluğa değil asebiyet, ajitasyon, öfkeye neden olur. Bilişsel olarak buna eklenen algıda yaşanan bozulmalar kişilerin çevreleri için de tehlikeli hale gelmelerine neden olur. Suça eğilimleri artar. Bunlara ek olarak, duygudurum bozuklukları, depresyon, kaygı, öfke problemleri, anksiyete,dürtü bozuklukları ortaya çıkar. Kişilerin karakterlerinde içedönük özellikler ön plana çıkar.

Bonzai bağımlılığı genetik mi?

Bazı bireylerin genetik olarak bağımlılığa eğilimli oldukları bilinmektedir. Bu genlerden dolayı bağımlılıkla alakalı olan beynin ödül merkezinde değişiklikler meydana gelebilir. Bu madde bağımlılıklarında hem bağımlılığa sebep hem de kolaylaştırıcı faktör olabilir. Fakat unutulmamalıdır ki bir kişinin yalnızca yatkınlığı var diye bu kişi madde bağımlısı olmaz. Bağımlılığın davranışsal, sosyal ve biyolojik olmak üzere de nedenleri vardır. Nasıl ki genetik yatkınlığının bulunması kişinin bağımlı olacağını garanti etmezse bu nedenlerden herhangi biri de tek başına bağımlılığa neden olmaz.

Bonzai bağımlılığı nasıl bırakılır?

Bonzai bağımlılığından nasıl kurtulunur sorusunun doğru yanıtını bulmak önemlidir. Bonzai bağımlılığı giderek yaygınlaşan bir madde bağımlılığıdır ve bunun en büyük sebeplerinden birisi hem temininin kolay olması hem de ucuz olmasıdır. Kullanım yaşı gittikçe düşen bonzai gençler arasında yaygındır.“Bonzai bağımlısı nasıl tedavi edilir?” sorusunun cevabının önemi de artmaktadır çünkü ölüm oranları diğer madde bağımlılıklarıyla kıyaslandığında oldukça yüksek orandadır. Sebep olduğu bunca olumsuz etki varken bonzai bağımlılığı geçirilebilir mi ? Evet, diğer bağımlılıklar gibi bonzai bağımlılığı tedavisi de birçok farklı alandan uzmanın koordineli çalışması ve bağımlı kişinin istek ve iradesi ile kurtulması mümkün bir madde bağımlılığıdır. Bonzai bağımlılığı tedavisi, kademeli şekilde gerçekleştirilir. İlk aşama kişinin bunu bırakmayı gerçekten istemesi, ailesinin ona destek olması ve harekete geçilmesidir.Kişi bir psikiyatriste gitmelidir, gerekli olduğu taktirde hastanede\merkezde yatılı tedavi olmalıdır. Bireylerin zarar gören organlarının tedavisi içinde bir doktordan yardım alınmalıdır. Kişiler madde kullandıkları ortamdan, kişilerden ve çevreden uzaklaşmalıdır. Gerekirse telefon numarasını değiştirmelidir. İkinci aşamada vücuttan maddenin atıldığı dönemdir. Bu aşamada kişi maddeyi alamadığı için yoksunluk krizleri yaşar. Son aşamada ise bir ruh sağlığı uzmanından destek alınmalıdır. Bağımlılık durumlarında bilişsel terapi,bilişsel-davranışçı terapi ve kabul ve kararlılık terapilerine başvurulur. Tıbbi tedavi tamamlandıktan sonraki ilk üç ay içerisinde kişiler düzenli şekilde ilaçlarına ve terapilerine devam ederler.Bu ilk üç aylık periyoda balayı dönemi denir. Bu iyiye giden süreç bonzai bağımlılarında artık kurtulduğu, psikoloğa gitmeye gerek olmadığı düşüncelerinin oluşmasına yol açar. İşte bu dönem çok kritiktir. Üç ay ile altı ay arası yeniden maddeye başlanabilir bu yüzden düzenli takip önemlidir. Bonzai bağımlılığı tedavi edilmezse ölümcül sonuçlar doğurur. Kişiler kalp krizinden ölebilirler. Beynin tüm fonksiyonları durduğu için ölümler gerçekleşebilir. Bonzai bağımlılığı tedavisinde ilaç kullanımı; gerçekleştirilen tedavi sürecine psikiyatrist kontrolünde ilaçlar da dahil edilir. Bu ilaçlara mutlaka bir uzmanın kontrolü ile başlanıp yine uzman kontrolünde kullanımı bırakılmalıdır.