Erektil Disfonksiyon Ne Demek?
Erektil disfonksiyon nedir, erektil fonksiyon bozukluğu penisin cinsel birliktelik sağlamak için yeterli sertliğe ulaşamaması veya yeterli süre sert kalamaması durumudur. Sertleşmeme sorunu toplumda çok yaygın görülen bir rahatsızlıktır. ABD’de yapılan çalışmalarda 40-70 yaş arası erkeklerin yüzde 52’sinde sertleşme sorunu görüldüğü belirtilmiştir. Ülkemizde ise aynı yaş grubunda yüzde 69 oranında görüldüğü tespit edilmiştir. Genellikle bu rahatsızlık ilişki sırasında erkeğin sertliğinin gitmesi şeklinde karşımıza çıkabilir. Sertleşmeme durumunda cinsel ilişkinin devamı çok da mümkün değildir ve bu durum çiftler arasında zaman zaman sorunlara neden olur. Normal şartlarda erkekler cinsel uyarı aldıklarında penis cinsel ilişkiye hazır hale gelmek için sertleşir, sertleşmeme sorunu yaşayan birinde penisteki atardamar kanı penise toplayamaz ve bu toplanamama sonucu sertleşmeme durumu oluşur.
Erektil Disfonksiyon Nedenleri (Sertleşmeme Nedenleri)
Erkekler hayatlarında bir kez dahi olsa bu sorunla karşılaşırlar, bunun fonksiyon bozukluğu olarak adlandırılması için sık sık ve uzun süreli etkilerinin olması gerekir. Sertleşmenin sebepleri nelerdir, cinsel organ neden sertleşmez gibi sorularınız olabilir. Bu sorularınızın cevabı nedenlerde gizlidir. Fiziksel, psikolojik nedenleri baş gösterebilir.
- Diyabet-Şeker hastalığı (Erektil disfonksiyonun görülmesinin en büyük nedeni)
- Damar Hastalıkları
- Depresyon veya stres
- Cinsel istismar
- Sigara kullanımı
- Obezite
- Pelvis bölgesinin ciddi operasyonları
- Bel kemiği yaralanlamaları
- Hormonal sebepler
- Kişinin kullandığı ilaçların yan etkilerinin görülmesi
- Madde bağımlılıkları
- Kardiyovasküler hastalık
- Egzersiz eksikliği gibi birçok çeşitli nedenden dolayı erektil disfonksiyon oluşabilir.
Erektil Disfonksiyon Belirtileri (Ereksiyon Sorunu Nasıl Anlaşılır)
- Penisin cinsel ilişkiye girmek için yeterli sertliğe ulaşamaması
- Penisin uygun sertliğe ulaşmasına rağmen, bu sertliğin korunamaması
- Erken boşalma sebebiyle istenilen zevk alınamadan penis sertliğinin kaybedilmesi
Erektil Disfonksiyon Tedavisi
Sertleşme sorunu nasıl tedavi edilir diye merak ediyorsanız tedavi aşamasında kişi bir psikolog ile görüşmelidir. Ereksiyon sorunu nasıl çözülür, yapılan değerlendirme sonucunda sorunun yalnızca psikolojik değil aynı zamanda fizyolojik nedenleri de varsa bir psikiyatra ya da üroloğa yönlendirilir. Erektil disfonksiyon ilaçları, sertleşmeye iyi gelen ilaçlar ve psikoterapi beraber ilerleyerek danışanın sorununa çözüm bulunabilir. Yaşam şeklinin değişmesi, alkol sigara bırakılması, egzersiz vb. yöntemlerle bu sorunun çözümüne yönelik çalışmalar yapılır. Tabi ki bu sertleşmeye kesin çözüm değildir. Eğer ilaçlar ve terapiler de işe yaramazsa ve erkeklerde sertleşmeme sorunu nasıl giderilir derseniz “Mutluluk Çubuğu” adı verilen cerrahi bir yöntem ile tamamen kurtulabilirsiniz. Bu yöntem penisin içine protez takılması ile yapılır. Cinsel ilişki için kaldırılıp, cinsel ilişki sonunda indirilebilir.
Erektil Disfonksiyon Tedavi Yöntemleri
- Cinsel Terapi: Kişinin cinsel yaşamındaki davranış ve duygu sorunlarının çözümüne yardımcı olan, bireyin cinsel iyi oluşuna katkı sağlayan bir terapi biçimidir. İlaçsız tedavi yöntemidir cinsel terapi, daha güvenli daha sağlıklı ve daha kesin çözümdür aslında.
- Ağızdan alınan ilaç tedavileri (Oral fosfodiesteraz 5 inhibitörleri): Penisteki kaslarda gevşeme sağlayarak kan akışını hızlandırır. Cinsel uyarıcı olmadan ereksiyon gerçekleşmez.
- Vakum enjeksiyon cihazları: Penise yerleştirilen bir tüp ile vakum işlemi yapılarak peniste kan toplanması sağlanır ve gerginlik halkası yerleştirilir. Cinsel ilişki bu sayede uzun sürer ve ilişki sonunda halka çıkarılarak penis eski haline döner.
- Mutluluk Çubuğu (Penis protezleri): Penis içerisine cerrahi müdahale ile protez takılır cinsel ilişkiden önce aktif edilir, ilişki bitiminde indirilir. Bunu doğrudan talebe göre yaptırmak biraz zor. Öncelikle tüm sertleşme sorunu tedavi yöntemlerini denemiş olmanız gerekmektedir.
- Plateletten zengin plazma (PRP): PRP damar ve kas dokusunu onarır. Kök hücreleri de uyararak penisin büyümesini sağlar.
- Penis içi enjeksiyonlar (İntrakavernöz enjeksiyonlar): Penisteki süngerimsi dokuya damarları açmak için ilaç enjekte edilmesi işlemidir. Cinsel uyarı olmasa da Ereksiyon gerçekleşebilir.
Sertleşmeye ne iyi gelir diyen kişiler için birçok bitkisel tedavi de mevcuttur. Kimi zaman danışanlar sertleşmeye iyi gelen ilaçlar kullanmasına rağmen memnun kalamayabiliyor. Bu tarz durumlarda bitkisel çözümlere yönelebiliyor. Sertleşmeye iyi gelen bitkiler nelerdir derseniz çakşır kökü çayı, ebegümeci çayı, keçiboynuzu kürü gibi bitkisel içecekleri sertleştirici ilaç olarak sık kullanılıyor. Bunca tedavi yönteminden bahsettik fakat asıl önemli tedavi yöntemi yani sertleşmeye en iyi ilaç kişinin kendisidir. Sorunlar bizden kaynaklı olsa dahi çözümler de bizim onları ne kadar istediğimize ne kadar çabaladığımıza bağlı olarak ortaya çıkacaktır. Tedavinin aksatılmaması, kişinin çaba gösterip sonuca odaklanması ile çözüm mutlaka gelecektir.