Narsist Biriyle İlişki Yaşamak

Öğeyi Oyla
(0 oy)

NARSİST BİRİYLE PARTNER OLMAK

, Narsistlik nedir?  Narsist bireyler ilişkide nasıl olur? narsist bireyler kıskanç mıdır? gibi sorularınız varsa ve bu soruları gidermek istiyorsanız bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim. Narsist bireylerin özellikleri, narsist bir bireyle ilişki süreci nasıldır gibi sorularınızı öğrenmeye hazırsanız başlayalım…

NARSİSTLİK NEDİR?

Narsistik kişilik bozukluğu, kişinin kendisini aşırı derecede önemli görmesi ve sürekli bir hayranlık isteği ile tanımlanan zihinsel bir rahatsızlıktır. Bu kişiler kendilerini diğer kişilerden üstün görme eğilimindedirler ve diğer kişilerin hislerine neredeyse hiç saygı duymazlar. Başkaları tarafından yargılanmaya karşı aşırı hassasiyetleri söz konusudur. Kendisinin ayrıcalıklı bir insan olduğuna inanır ve bunun aksi yönünde bir tutumla karşılaştığında karşısındakini değersizleştirir ve kendisini alkışlayacak başka hayranların arayışına çıkar. Girdikleri her ortamda en güzel, en başarılı, en gözde olmak ilk hedeftir. Bu şekilde kendilerini güvende hissederler. Başkaları ile işbirliği kurmakta zorlanırlar çünkü üstünlüklerini ispatlamaya çalışırlar ya da eksikliklerinin görülmesini istemediklerinden işbirliği kurmaya yanaşmazlar. Fakat bu süper kişiliğin altında, aşırı kırılgan bir öz saygı ve kolayca incinebilir bir hal vardır. Başkaları ile ilişki kurmasının nedeni bir şeyler paylaşmak değil kendinin ne kadar mükemmel biri olduğunun onaylanmasına duyduğu müthiş ihtiyacıdır.

    Narsist kişilik özellikleri olan kişilerde ön plana çıkan durumlara örnek vermek gerekirse: kişisel yetenek ve başarılarını abartan bireyler,karşısındaki bireyi aşırı yücelten veya yeren, empati kurmaktan yoksun bireyler verilebilir.

PEKİ NARSİST BİR PARTNERLE İLİŞKİ SÜRECİNE BAKTIĞIMIZDA

 

Partneriniz aşırı derecede kendini beğenmiş; sizin duygularınıza ve düşüncelerinize önem vermeyen, sürekli övgü ve hayranlık bekleyen; kendini sizden, diğer insanlardan üstün ve daima haklı gören biriyse narsisistik biri olma ihtimali yüksektir. Narsisistik bir partnerle ilişki yürütmek yorucu ve zorlayıcı olabilir. Size kendinizi birçok açıdan yetersiz hissettirebilirler. Bu nedenle ilişkinizde sağlıklı sınırlar oluşturmanız çok önemlidir. Sağlıklı sınırları olan bir ilişkide sizin de ihtiyaçlarınız vardır, duygu ve düşünceleriniz önemli ve değerlidir. İhtiyaçlarınıza, duygu ve düşüncelerinize sahip çıkmalısınız. Narsisistik partner ihtiyaçlarınızı önemsemeyip görmezden gelerek, duygu ve düşüncelerinize kulak asmayarak sınırlarınızı ihlal etmeye çalışabilir. Ancak bunun sizin sınırınıza haksız bir müdahale olduğunu fark etmeniz ve müsaade etmemeniz önemlidir. Hiç kimse sizin ihtiyaçlarınızı sizden daha iyi bilemez, bu mümkün değildir. Partneriniz hatta hiç kimse size ne düşünmeniz ya da ne hissetmeniz gerektiğini söyleme hakkına sahip değildir. Düşünceleriniz ve hisleriniz size aittir, siz isterseniz değişirler. Sınırlarınızın ihlal edildiği anları fark edin ve sağlıklı sınırlar oluşturma üzerine gerçekçi bir plan yapın. Partneriniz narsisistik bir birey olsun ya da olmasın sağlıklı sınırlar her ilişki için gereklidir. Ancak özellikle de narsisistik bir partnerleyken olmazsa olmazdır.

Siz sağlıklı sınırlar belirlediğinizde ve bunları uygulamaya başladığınızda partneriniz şaşırabilir, bu yeni sınırlara öfkelenebilir ve sınırlarınızı zorlamaya başlayabilir. Partneriniz özel muamele görmesi gerektiğine inandığı ve sizden de bunu beklediği için sınırlarınızı tanımayabilir. Sınırlarınıza saldırmayı kendine hak görebilir. Bu noktada sınırlarınızın ve kararlarınızın arkasında durmanız çok önemlidir. Kimsenin siz izin vermediğiniz müddetçe sizin koyduğunuz sınırları aşmak gibi bir hakkı yoktur. Sınırlar sizin bahçenizin çitleridir, alanınızın nerede başlayıp nerede bittiğini belirtirler. Bahçenizi dış dünyadan gelebilecek tehlikelerden korurlar, oranın sahipsiz olmadığını gösterirler. Bu nedenle sınır koymak önemlidir. Sınırlarınızın arkasında kararlılıkla durun çünkü gevşettiğiniz anda tekrar sınır koymak çok daha zor olabilir.

Narsisistik bir partnerle beraber olan bazı kişiler partnerlerini “değiştirme”, “düzeltme” gibi gerçek dışı amaçlar edinebilirler. Bu amaçları gerçekleşmedikçe de hayal kırıklığına kapılıp hayıflanabilirler. Unutmayın ki siz kimsenin kurtarıcısı değilsiniz. Ayrıca kişi kendi davranışlarını fark edip bunlardan rahatsız olmadığı ya da bunları değiştirmek istemediği sürece değişemez. Partnerinizin sizi ya da diğer insanları rahatsız eden davranışları konusunda farkındalık kazanmasını sağlayacak adımlar atabilirsiniz ya da onu bir uzmanla görüşmesi için destekleyebilirsiniz. Ancak en nihayetinde bunu yapacak olan kendisidir. Kendinizi bir kurtarıcı rolüne sokmak ya da üzerinize fazlaca sorumluluk almak yalnızca sizi yıpratır.

Narsisistik bir partner sizi duygusal açıdan zorlayabilir. Partneriniz karşısında yargılanmış ve tükenmiş hissedebilirsiniz. Bu ilişki fiziksel ve psikolojik sağlığınıza zarar verebilir. Bu noktada siz de bir uzmana danışabilirsiniz. Sosyal destek sisteminizi (aile, arkadaş vb.) devreye sokabilir; yaşadıklarınızı, duygu ve düşüncelerinizi onlarla paylaşabilirsiniz. Size iyi gelen aktivitelere daha çok zaman ayırabilirsiniz. Narsisistik bir partnerle beraberken sizin de zorlanmanız normaldir. Destek istemekten çekinmeyin, yalnız olmak zorunda değilsiniz.

 

 

 

Bu kategoriden diğerleri: Aile Dizimi Nasıl Yapılır »