- Öfke kontrolü tedavisi olmalıyım.
- İçimde sürekli büyük bir öfke var.
- Kinimi içimde tutup sürekli intikam planları kuruyorum.
- Öfkenin kölesi gibi hissediyorum.
- Sürekli öfke duymaktan mutlu değilim.
Yukarıdaki yazan cümleler sizi anlatıyorsa aşağıdaki metne mutlaka göz atmalısınız.
Öfke nedir?
Öfke de temel duygularımızdan biridir ve hayatımızın temel bir parçası olduğu unutulmamalıdır. Bu kadar hayatımıza etki eden bir duyguyu yakından tanımak önemlidir. Okulda, çalıştığınız işte hatta trafikte bile öfkemiz bizimle beraberdir öfkesiz bir hayat düşünülemez. Peki bu kadar hayatımıza etki eden duyguyu neden biz yönetmiyoruz? Bu sorusunun cevabı öfkeyi yakından tanımamaktır ya da yönetmeyi bilmemektir. Öfke; , kendimizi engelleyen herhangi bir durum, olay veya kişiyle karşılaştığımızda ortaya çıkan ve tüm bireyler tarafından hissedilen doğal ve olması gereken bir duygudur .
Öfkeyi İfade Etmek
Öfke kontrolü tedavisi için alternatif yollar aramadan önce Öfkeyi anlamalısınız.Günde belki onlarca kez öfkeye kapılır, sinirlenir, nasıl bir tepki göstereceğimize karar vermek zorunda kalırız örneğin; okulda bir arkadaşımız bir şey söyler, biz de onu tersleriz ya da aldığımız sinir bozucu bir mesaja hiç düşünmeden aynı karşılıkla yanıt veririz . Hatta öfkemizi en çok sevdiklerimizin üstünde bile uygularız bu sevgilimiz, ailemiz ya da çocuğumuz olabilir ve bazen öfkemizin sevdiklerimizi incitmesine neden oluruz. Öfke durumda sözlerimiz ya da davranışlarımız karşı tarafı onarılamayacak derece kırabilir sonrasında öfkemizin yerini derin bir pişmanlık alabilir. Öfkemizi göstermenin başka yolları; saldırganlık, tehdit etme, hatta içimizde biriktirip intikam almak olabilir fakat bu yolların hepsi hüsranla sonuçlanacak ve ileride hatırlayacağınız tek şey o anın küçük düşürücülüğü olabilir bu yüzden öfkeniz sizi değil, siz öfkeniz yönetin.
Öfkeyi Kontrolü Tedavisi
Öfkesini kontrol eden insanlar sizi şaşırtıyor mu? Sizde onlardan biri olabilirsiniz hem de kolay yollarla. Öfkeyi kontrol etme yolları için önemli olan öfkenin kökünü bulmaktır. Ancak kaynağını anlayabilirseniz bir çözüm bulabilirsiniz. Bu yolda ilerlerken anahtarın herkesin farklı bir bakış açısının olabileceğini kabullenmek olduğu unutulmamalıdır. Bunun anlamı ” karşıdaki insana” teslim ol demek değildir amacınız öfke ve dargınlığa yol açmayacak çözümler bulmak olmalıdır. Her insanın bakış açısı biricik -özgün- ve değerli olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden karşı tarafa kendini koymalıyız kısaca empati yapmalıyız . Şiddetli bir öfke içinde olduğun zaman; dur, öfkenin sebebi üzerinde yoğunlaş ve sebebi bul, sebebi ortadan kaldır. Benim deyimimce 3 altın kuralı ihmal etmeliyiz hayatımızda. Fakat şunu da aklımızdan çıkartmamalıyız ki, öfkeyi yok edemeyiz sadece yatıştırmayı deneriz. Eğer öfkenizi yatıştırmakta zorluk çekiyorsanız ya da tek başınıza yapamıyorsanız bir psikolog ya da psikolojik danışmandan yardım alabilirsiniz .
Öfke Kontrol Bozukluğu Nedir? Sebepleri nelerdir?
Öfke uzun yıllardan beri bizimle beraberdir bu yüzden öfkemizi kontrol etmeye çocukluktan itibaren başlarız. Fakat her birimizin çocukluğu çağı güzel olmayabilir ya da kötü olaylar, tutumlar geçirmiş olabiliriz. Bu gibi durumlar öfke kontrolüne sebep olabilir. Bu kişilerde mutluluk hormonun yapısında ve işleyişinde bazı sıkıntılar meydana gelebilir.
Diğer sebepler ise epilektik karakter ve çocuklukta ve ergenlikte yaşanan cinsel tacizler olabilir . Öfke kontrol bozukluğu çeşitli hastalıklara sebebiyet verebilir bunlar; Kalp hastalıkları, hipertansiyon, şeker hastalığı, ruhsal bozukluklar (birikmiş öfke, depresyon), genleri hortlatma –genetik haritamızda olan hastalıkların tetiklenmesi– olabilir. Bu kadar çok hastalığın sebebinde öfke kontrol bozukluğu vardır. Bu yüzden bu durumun hızlıca farkına varılmalı ve tedavi edilmelidir.
Psikolojide Öfke Kontrolü Tedavisi
Psikoterapide bir çok yaklaşım vardır bu konu hakkında . Bir psikolojik danışma süreci ve tedavide amaç kendi öfkesini yönetmesini sağlamaktır. Bu tür yaklaşımların kişiye sağladığı etki küçümsenemeyecek kadar büyüktür. Unutulmaması gereken ise öfkenin normal duygu olmasıdır eğer öfkeniz yersiz ve sizin hayatınızda büyük sorunlar oluşturuyorsa önlem almaya başlamalısınız .( aşağıdaki başlıkta detaylı şekilde ele aldım )
Fazla mı Öfkelisiniz?
Bir insanı en iyi tanıyan yine kendisidir. Öfkenizin çoğu zaman yersiz ve fazla görüyorsanız, kendinizi sıklıkla kontrolden çıkmış hissediyorsanız, öfkeyi kontrol etmek için bazı çözüm yolları bulmaya başlayabilirsiniz. En kötü ihtimalle psikoloji merkezlerine başvurabilirsiniz. Ek olarak psikolojik testlere başvurabilirsiniz. Bu testler sizin öfkenizin şiddetini, öfke eğiliminizi ölçer.
İzmir Öfke Kontrol Merkezi
Bayram şimşek olarak ben İzmir ve Ege’de öfke terapisi veriyorum. Türkiye’nin neresinde olursanız olun, eğer sizinde başınız öfke ile belada ise öfke kontrol merkezi yada psikolog arıyorsanız. Buraya tıklayarak beni arayabilir sorunlarınız için ücretsiz destek alabilirsiniz.