OKUL FOBİSİ
Okul fobisi nedenleri, okul fobisi belirtileri, okul fobisi tedavisi, okul fobisi ve ayrılık kaygısı, lise ve ortaokul okul fobisi, okul korkusu pedagog, ergenlerde okul fobisi, okul fobisi ne kadar sürer?
Sorularınızı cevaplandırmaya çalışacağız. çocuğun okula gitme saati yaklaştığında ve ya okula gittiği zaman başlayan stres, kaygı, gerginlik duygularını yaşamasıdır. Okula gitmek istememe birçok çocukta karşılaşılan bir durumdur. Fakat bu durumun süresi, yoğunluğu ve sebepleri farklılık göstermektedir. Bütün bu etkenler ise çocuk için ciddi bir kaygı sebebidir. Çocuk yaşına ve arkadaşlarına göre büyük tepkiler veriyor ve kendinde yarattığı bu olumsuz duygular belli başlı süreklilik gösteriyor ise okul fobisinden bahsedebiliriz. Okula gitmek istememek en çok görülen yaş grubu 5-6 yaşlardır. Ancak yaş grubundan da anlaşılacağı üzere okula ilk başlama zamanı önemli bir zaman dilimi olsa da zamanla ve ya daha sonraki süreçlerde de karşılaşabilecek durumlardır. Okula giderken yaşanan kaygı her çocukta gözlemlenebilir.
Okul Fobisi ve Annenin Önemi
Okul fobisinin başlangıcı olarak görülen durum anneden ayrılma kaygısıdır. Çocuk ile annenin kurduğu bağ çok önemli ve etkilidir. Anneden uzak kalma ve ya terk edilmekten korkma gibi durumların verdiği stres çocuğu okuldan uzaklaştırmaktadır. Okula gitmek istemeyen çocuklar; uykusuzluk, iştahsızlık, öfke nöbetleri, alınganlık gibi belirtiler göstermektedir. Bir süre beklendiğinde ya da okula gittikçe alışır düşüncesi ile çocuk bu durumdan kurtulmamaktadır. Özellikle çocuğu aynı soruna maruz bırakmış olunmaktadır. Ve her gün aynı kaygıyı yaşayan çocuk okula ve sosyal ortama uyum sağlayamamaktan ötürü kendini problem olarak tanımlamaktadır. Ailesi yüzünden ebeveynlerine bağımlı büyütülen çocuklarda görülme sıklığı daha fazladır. Aşırı koruyucu tutumu benimsemiş anne-babalar çocuğun kendi hayatlarında bireyselleşmesini engelleyici rol oynamaktadır. Çocuğun sosyal bir ortamda kendine güven duyması oldukça zorlamaktadır. Anne babasından ayrışamaz. Yalnız bir birey olarak ailesinden başka kişilere nasıl davranacağını ve tavır takınacağını bilemez, iyi bir sonuç oluşamaz.
Okul Fobisine Örnekler
Okul fobisi nedenleri aslında danışanlarımda rastladığım durumlar daha çok şöyle seyretmektedir. Başka sorunlar ile eşlik eden bir durum oluşmaktadır. Örneğin çocuk kardeş kıskançlığı yaşamaktadır ve kardeşi yaş olarak kendisinden küçüktür. Böyle bir durumda büyük çocuk okula giderken küçük kardeş evde annesi ile kalmaktadır. Çocuk kendini evden uzaklaştırılmış ve istenmeyen çocuk olarak düşünmektedir. Derslerde acaba evde annem ve kardeşim ne yapıyor? Bensiz çok eğleniyorlar mıdır? gibi sorular gelmekte ve derse odaklanmada zorluk yaşamaktadır. Böyle durumlarda çocuğun ihtiyacına karşılık vermeden zorla ve otorite ile çocuğu okula yönlendirmek işlevsel bir çözüm olmayacaktır. Onu rahatsız eden durum ile ilgili çalışmalar yapmak faydalı olacaktır.
Bir diğer örnek ise çocukların aşırı eğitim durumu sebebi ile stres yaşamasıdır. Ebeveynler pekçok alanda çocuğunun iyi yetişmesini isterler. Bu sebeple okul faaliyetlerini de teşvik etmesi için de farklı kurslar aldırmak istiyorlar. Ancak çocuğun karakterini ve gelişim sürecini öğrenme aşamasındayken bu tür aşırı eğitim zorlamaları da çocuklarda ailelerin çocuklarının ilgilenmesini istediği alanlardan soğumasına neden olabiliyor. Örneğin çocukların neredeyse tamamı resim yapmayı çok sevmesine karşın çocuğa ilgisini resme yöneltmesini isteyen bir aile, çocuk resim kurslarında resim dersleri aldırmak istiyor. Fakat çocuk ailesinin ısrarı ile geldiği bu tür bir ortamda resme karşı özel bir yeteneği de yoksa diğer çocuklar önünde zorlanabiliyor ve ilgi durmasına karşın resim yapmaktan tamamen vazgeçiyor ve resim yapmayı fobi haline getirebiliyor.
Bir başka karşılaştığım durum ise; çocuk evde sınırsız bir ortamdadır. Böyle bir ortamda kurallar ve sınırlar yoktur. Böylece istediği her şeyi istediği zaman yapabildiği ve yaptıkları yüzünden olumsuz durumlar ile karşılaşmadığı bir ev ortamına sahiptir. Fakat okul kuralcı ve disiplinli bir yerdir. Bu yüzden çocuk okulda eğlenemez ve kendini iyi hissetmez ve bulunmak istemez. Çünkü ev kendi otoritesini kurduğu ve memnun olduğu bir alandır. Bu nedenle çocuk okuldan uzaklaşır ve orası ona cazip gelmemeye başlar. Böyle durumlarda çocuğun hayatının her alanında sınırlar ve kurallar ile bir düze oluşturmalı ve otorite figürlerini hatırlatmalıyız. İzmir okul fobisi üzerine pedagog arıyorsanız yanınızdayım, çaresiz değilsiniz çözüm var. Zamanında müdahale edilmezse kronik okul fobisi gibi bir psikolojik soruna neden olabilir.
Yazan: Pedagog Beril Özsoy
Pedagog & Çocuk Ergen Uzmanımız
Beril Özsoy hk. ve yorumlar için Tıklayınız
Psikolojik Danışman & Emdr Terapisti
Pedagog Kadromuz